Haber

Türkiye’de Deprem Yardımı İçin Çin Uyduları Konuşlandırıldı

PEKİN, 17 Şubat (Xinhua) — China Space News adlı segment gazetesine göre Çin, Türkiye’deki depremin vurduğu bölgelerin görüntülerini yakalamak için çok sayıda uydu konuşlandırdı ve ülkenin afet durumunu analiz etmesine ve yardım kaynaklarını daha etkin bir şekilde tahsis etmesine yardımcı oldu .

Çin’in L-SAR 01 uydusunun sağladığı sentetik açıklıklı radar (SAR) nişangahlarını kullanan araştırmacılar, sarsıntıların yol açtığı hasarın boyutlarını ortaya koydu ve Türkiye’de deprem sonrası kurtarma çalışmalarına önemli veri desteği sağladı.

Çin’in L-SAR 01’i, L-bant SAR ile donatılmış L-SAR 01A ve L-SAR 01B uydularından oluşan bir uydu grubudur. Her iki uydu da geçen yıl uzaya fırlatıldı ve arazi kaynakları yönetimi, haritalama, ormancılık ve afet önleme ve yardımı desteklemek için veri sağlama görevlerini yerine getiriyor.

“SAR”, Dünya’ya elektromanyetik dalgalar yayan ve yankıları toplayan bir mikrodalga görüntüleme radar sistemini ifade eder. Bu sistem, arazi yüzeyinin yüksek çözünürlüklü mikrodalga görüntülerini yakalayabilir.

Habere göre Çinli araştırmacılar, 6 Şubat’ta Türkiye ve Suriye’yi sallayan iki depremin ardından 10 Şubat’ta L-SAR 01’den deprem sonrası SAR görüntülerini aldı.

Gazetenin haberine göre Çin’in Gaojing-1 04 uydusu tarafından 8 Şubat’ta meydana gelen sarsıntıların ardından alınan uydu görüntülerinde, İskenderun limanında yangın çıktığı ve limanın bazı konteynerlerinin çöktüğü görüldü.

Gazete, “Uydu görüntüleri, insanların depremden etkilenen bölgelerdeki durumu analiz etmesine ve kurtarma çalışmalarını yürütmesine yardımcı oldu” dedi.

Gazete ayrıca mikroblogunda, aralarında Gaofen-1 02/03, Gaofen-2 ve Gaofen-3 01/03’ün de bulunduğu 10’dan fazla sivil ve ticari uydunun Türkiye’deki depremin vurduğu bölgelerin görüntülerini yakalamak için konuşlandırıldığını kaydetti.

Uydulardan 10 Şubat’a kadar 34’ü optik, 33’ü SAR görüntüsü olmak üzere toplam 67 adet uzaktan algılama görüntüsü alındı.

Gazeteye göre, uydu manzara bilgilerinin analiz sonuçları Türkiye’deki Çin uluslararası kurtarma ekibine gönderildi ve ayrıca Uluslararası Charter Space ve hangi uydu verileri hakkında bilgi sağlayan uluslararası bir işbirliği olan Major Disasters aracılığıyla Türk hükümetine iletildi. afet yönetiminde faydalıdır.

Ek olarak, Çin’deki bazı akademik kurumlar da yardım çabalarına yardımcı olmak için Çin uydularından gelen verileri analiz ediyor. Wuhan Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, depremden etkilenen bölgelerdeki ışıkların geceleri yüksek hassasiyetle izlenmesi için Çin’in yüksek çözünürlüklü uydularını kullandı ve yardım çabalarına yardımcı olmak için Birleşmiş Milletler Uydu Merkezi’ne bilgi sağladı.

Çin Bilimler Akademisi tarafından geliştirilen bir yer bilimi uydusu olan SDGSAT-1, araştırmacıların afet öncesi bilgileri afet sonrası koşullarla karşılaştırmasına olanak sağladı.

Origin Uzay Teknolojileri Ltd. Şti. AD tarafından geliştirilen ticari uzay teleskobu Yangwang-1 ve Wuhan Üniversitesi tarafından geliştirilen mikro-nano uydu QMX-1 de araştırma için konuşlandırıldı.

habersavastepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu