Mehmet Şimşek daha Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve gelmeden konuşulmaya başlandı. Göreve geldiğinden beri sorgulamaları bitmedi. Şimşek’in yaşadığı zorlukları bir uzman sıralayınca ‘doldurduk, alamadık, doldurmadık’ gibi bir çelişkiler yumağıyla karşılaştık. Tarihsel bir hikayesi olan ‘Gordion düğümü’ ile karşılaştık.
Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olunca ekonomideki bütün sorunların çözüldüğü sanılıyordu. Akılcı ve ortodoks politikalara geri dönülür, faiz oranları biraz yükseltilir ve tüm sorunlarımız biterdi. (Öylemiydi?)
Büyük İskender gelir, Gordion Düğümü’nü çözmeye çalışır, çözemeyince kılıcıyla keser.
Gelelim bugün kendi hikayemize: 2018 seçimlerinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı olan Berat Albayrak, kur saldırılarının ortasında göreve başladı. Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya idi. Çetinkaya faiz oranlarını artırmaya başladı, ancak “itaatsizlik” nedeniyle görevden alındı.
Değişen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal da sorun yaşamamak üzereydi. Değerli ekonomistler birden dövizdeki durgunluğun TCMB rezervlerindeki azalmaya bağlı olduğunu keşfettiler. “128 milyar dolar nerede?” nurball gibi bir sorumuz vardı.
24 saat içinde Bakan da Instagram üzerinden istifa etti. Yerine gelen TCMB Başkanı Ağbal, 4 ay görevde kalabildi.
Yerine geçen Kavcıoğlu, 6 ay sonra her ay değişecek göstergelerle faiz indirimlerine başladı. Döviz saldırıları tetiklendi. Bu süreçte Bakan Elvan da görevden alındı ve yerine Nabati geçti.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, durumu şöyle özetledi:
“Sakal aşağıda, bıyık yukarıda”
“Gordian düğümünü çözmemek Türkiye’yi uçurumdan aşağı atmak olur” diyen Şatıroğlu, çözmek için gerekeni de yaptı:
Ancak, bu gönderilere yapılan yorumlar çok fazlaydı.
Bir kez “hiçbir şey yapma”
Yapılanlardan daha kolay sonuçlar doğurabilirdi.
Uzman görüşleri,
Ekonomistlerin yorumları
2021 Eylül-2023 Mayıs dönemi
Söylemlerinde “ne diyorlar?” Durup bakmak bile yeterli olurdu.
Bu belki de en değerli soruydu: “İskender kimdir?” Yorumlara yanıtlarınızı bekliyoruz.